Trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u in Geertruidenberg trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan meldt u dat bij de gemeente (voorheen heette dit ‘ondertrouw’ of ‘aangifte’).

Doe dit minimaal twee weken en maximaal één jaar voor uw trouw- of registratiedatum. 

U kunt uw melding op twee manieren aan ons doorgeven:

 • Digitaal
 • Aan de balie

Zorg dat u de volgende gegevens en/of documenten bij de hand hebt: 

 • Inloggegevens DigiD van beide partners
 • Een digitale kopie van het legitimatiebewijs van uw getuige(n)
 • De gegevens over de locatie, de datum, het tijdstip en de voorkeur voor de BABS. (deze gegevens hoeft u bij een kosteloos huwelijk niet in te vullen)

Melden voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap   Uw melding aan de balie doorgeven


Let op:

Vanwege de huidige coronamaatregelen proberen we fysiek contact te beperken en handelen we zoveel mogelijk digitaal en telefonisch af. Kan uw afspraak echt niet wachten? Bel of mail ons dan. U kunt ons bereiken op 14 0162. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

 • U doet een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de datum van het huwelijk/geregistreerd partnerschap.
 • U bent beide meerderjarig.
 • Het officiële gedeelte van de ceremonie is altijd in het Nederlands.
 • Vanaf 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen
 • Wilt u na het huwelijk/partnerschap de naam van uw partner gebruiken? Dan vult u de verklaring naamgebruik in.

Voor u de melding van voorgenomen huwelijk of partnerschap doet, kiest u de datum en het tijdstip waarop u wilt trouwen. U reserveert daarnaast zelf de locatie. Dit kan een locatie van de gemeente zijn, maar u kunt ook zelf een locatie kiezen.

Bij de melding geeft u ook gelijk door wie uw getuigen zijn. Dit zijn er minimaal 2 en maximaal 4. Getuigen zijn meerderjarig en ze hebben een geldig identiteitsbewijs.

Als laatste geeft u een voorkeur door voor een trouwambtenaar. Deze babs is beëdigd om uw huwelijk/geregistreerd partnerschap te voltrekken. U kunt ook kiezen voor een eigen babs, bijvoorbeeld een familielid of vriend. 

Kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap (maandag 9.00 of 9.15 uur)

Kiest u voor een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap? Dan zal een beëdigde medewerker van de afdeling burgerzaken uw huwelijk of partnerschap voltrekken. U mag 2 getuigen meenemen. Zodra u de melding voorgenomen huwelijk/partnerschap heeft gedaan, zal er een beschikbare datum aan u doorgegeven worden.

Komt u of uw partner uit het buitenland of heeft u lange tijd in het buitenland gewoond? Dan is soms extra informatie nodig. Neemt u contact op met de afdeling burgerzaken via telefoonnummer 140162.

Let op: heeft één van de betrokken partijen niet de Nederlandse nationaliteit? Mogelijk moet er dan internationaal recht worden toegepast. We willen u vragen de afspraak telefonisch in te plannen zodat wij ons beter op uw afspraak kunnen voorbereiden. U kunt ons bereiken via 140162.

We krijgen veel verzoeken van toekomstige paren die kiezen voor een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap. Er is daarom een wachtlijst van enkele maanden.

Voor de verschillende locaties en dagen betaalt u aparte leges voor een huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie:

De tarieven op maandag t/m vrijdag

Ma t/m vrij (tussen 9 en 16 uur)    

Bedrag 2020

Raamsdonksveer​

€ 371,50

Geertruidenberg

€ 371,50

Lambertuskerk

€ 201,70

Locatie naar eigen keuze

€ 201,70

 

De tarieven op zaterdag

Op zaterdag (tussen 9 en 16 uur)

Bedrag 2020

Raamsdonksveer​

€ 743,00

Geertruidenberg

€ 743,00

Lambertuskerk

€ 403,35

Locatie naar eigen keuze

€ 403,35

​Op zondag en algemene feestdagen kunt u niet trouwen of laten registreren.

Bijzonder huis

Als u in een bijzonder huis wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan kost dit in € 457,20. U moet hiervoor wel aan kunnen tonen dat een van de partners ernstig ziek is. 
 

Gratis trouwen of registreren

Op maandagmorgen kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in kamer 10 in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Dit kan om 9.00 en om 9.15 uur. Deze huwelijksvoltrekking of registratie bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals:

 • het geven van het ja-woord;
 • het ondertekenen van de huwelijksakte door het (bruids)paar en de (maximaal 2) getuigen;
 • eventueel ringen wisselen;
 • het uitreiken van het trouwboekje.

U betaalt alleen €30,90 voor het trouwboekje.

Wijzigingen

Wanneer wij uw stukken hebben ontvangen en de reservering voor uw huwelijk/geregistreerd partnerschap definitief is, is uw huwelijks/partnerschapsdossier compleet. Als u later nog wijzigingen heeft worden daar kosten voor in rekening gebracht. Deze kosten zijn €30,90.

Er is nauwelijks verschil tussen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het onderscheid wordt pas duidelijk bij een eventuele ontbinding van het huwelijk of de partnerschap. 

Vanaf 29 september 2020 zijn de maatregelen als volgt:

Mensen vanaf 18 jaar houden 1.5 meter afstand van andere mensen die niet tot hun huishouden behoren.

Het maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn bij het huwelijk/partnerregistratie is 30 wanneer het op een binnenlocatie plaatsvindt en 40 personen buiten. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Deze aantallen gelden alleen wanneer de afstand van 1.5 meter tussen mensen uit verschillende huishoudens haalbaar is.

Kijk voor meer actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Algemeen

Wij ontvangen u graag gastvrij, respectvol en veilig. Ook verwachten wij van u dat u ons met respect behandelt en onze huisregels respecteert.

In het gemeentehuis en in onze trouwlocaties gelden de volgende regels:

 • Bellen mag, maar houd rekening met anderen.
 • Niet roken, geen alcohol, geen drugs.
 • Geen wapens of gevaarlijke voorwerpen.
 • Geen honden. Alleen hulphonden zijn toegestaan.
 • Niet schelden, bedreigen of discrimineren.
 • Geen agressie, geweld en vernieling.
 • U mag alleen van het huwelijksgezelschap film- en geluidsopnames maken.
 • Gezichtsbedekkende kleding is verboden.

Daarnaast gelden de volgende huisregels:

Strooien

In verband met de veiligheid en het extra werk dat het met zich meebrengt, is het niet toegestaan om bij huwelijksvoltrekkingen te strooien met rijst, rozenblaadjes, confetti en dergelijke. Dit verbod geldt zowel in de trouwzaal als voor het gebouw en op straat. Wij verzoeken u om uw gasten en eventuele ceremoniemeesters hierover te informeren. Wanneer achteraf blijkt dat uw gasten deze huisregel hebben overtreden, zijn wij genoodzaakt de opruimkosten bij u in rekening te brengen.

Dieren

Het is niet toegestaan om honden of andere (huis)dieren mee te nemen naar de voltrekking, ook niet om de ringen te dragen of te brengen.