Trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u in Geertruidenberg trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan meldt u dat bij de gemeente (voorheen heette dit ‘ondertrouw’ of ‘aangifte’).

Doe dit minimaal twee weken en maximaal één jaar voor uw trouw- of registratiedatum.  Maak hiervoor een afspraak.

Maak een afspraak

Neem mee naar de afspraak:

  • legitimatiebewijs van uzelf en uw partner
  • kopie van het legitimatiebewijs van de getuigen (maximaal vier, minimaal twee getuigen)

Als een van de partners uit het buitenland komt of lange tijd in het buitenland heeft gewoond, is soms extra informatie nodig. Dit krijgt u bij het maken van de afspraak te horen.

Let op: heeft één van de betrokken partijen niet de Nederlandse nationaliteit? Mogelijk moet er dan internationaal recht worden toegepast. We willen u vragen de afspraak telefonisch in te plannen zodat wij ons beter op uw afspraak kunnen voorbereiden. U kunt ons bereiken via 140162.

Voor de verschillende locaties en dagen betaalt u aparte leges voor een huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie:

De tarieven op maandag t/m vrijdag

Ma t/m vrij (tussen 9 en 16 uur)    

Bedrag 2020

Raamsdonksveer​

€ 371,50

Geertruidenberg

€ 371,50

Lambertuskerk

€ 201,70

Locatie naar eigen keuze

€ 201,70

 

De tarieven op zaterdag

Op zaterdag (tussen 9 en 16 uur)

Bedrag 2020

Raamsdonksveer​

€ 743,00

Geertruidenberg

€ 743,00

Lambertuskerk

€ 403,35

Locatie naar eigen keuze

€ 403,35

​Op zondag en algemene feestdagen kunt u niet trouwen of laten registreren.

Bijzonder huis

Als u in een bijzonder huis wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan kost dit in € 457,20. U moet hiervoor wel aan kunnen tonen dat een van de partners ernstig ziek is. 
 

Gratis trouwen of registreren

Op maandagmorgen kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in kamer 10 in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Dit kan om 9.00 en om 9.15 uur. Deze huwelijksvoltrekking of registratie bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals:

  • het geven van het ja-woord;
  • het ondertekenen van de huwelijksakte door het (bruids)paar en de (maximaal 2) getuigen;
  • eventueel ringen wisselen;
  • het uitreiken van het trouwboekje.

U betaalt alleen €30,90 voor het trouwboekje.

Wijzigingen

Wanneer wij uw stukken hebben ontvangen en de reservering voor uw huwelijk/geregistreerd partnerschap definitief is, is uw huwelijks/partnerschapsdossier compleet. Als u later nog wijzigingen heeft worden daar kosten voor in rekening gebracht. Deze kosten zijn €30,90.

Er is nauwelijks verschil tussen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het onderscheid wordt pas duidelijk bij een eventuele ontbinding van het huwelijk of de partnerschap. 

Vanwege het coronavirus treffen we tot 1 september maatregelen.

Gratis huwelijken

De gratis huwelijken voltrekken we in de raadzaal en niet in de daarvoor bestemde spreekkamer. Op deze manier kunnen de aanwezigen voldoende afstand houden van elkaar. Er mogen maximaal 5 personen aanwezig zijn. Namelijk het bruidspaar, 2 getuigen en de ambtenaar burgerlijke stand.

Betaalde huwelijken

Tijdens betaalde huwelijken in het gemeentehuis mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn. Dit vanwege grote van de ruimte. Tijdens betaalde huwelijken op andere trouwlocaties geldt een maximaal aantal van 30 personen. Dit aantal is inclusief het bruidspaar, getuigen, gasten en de babs.

Eigen locatie

Kiest u zelf een locatie? Houd er dan rekening mee dat de ruimte groot genoeg moet zijn. De aanwezigen moeten minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Is de ruimte dan te klein voor 30 personen? Dan mogen er minder mensen aanwezig zijn. De babs bepaalt het aantal personen dat aanwezig mag zijn.

Huwelijk voor 1 juni

Heeft u al een huwelijk gepland staan voor 1 juni? Dan nemen we contact met u op.