Heeft u geldzorgen of moeite met het betalen van uw vaste lasten zoals huur en energie? We geven u graag een aantal tips.
U vindt het lastig om maandelijks rond te komen of geld te besparen. Met het Startpunt Geldzaken kunt u gratis, anoniem en op maat een geldplan maken om maandelijks te bezuinigen. Met het geldplan kunt u uw uitgaven en inkomsten in evenwicht brengen.
We hebben verschillende regelingen waarmee we u kunnen helpen. Ook kunt u zich aanmelden voor een gesprek. Een gesprek kan u niet alleen helpen als u geldproblemen heeft. Dit kan namelijk ook zinvol zijn als u zich zorgen maakt over uw financiën. Neem hiervoor contact op met de gemeente via 14 0162.
Gaat het niet zo goed met uw bedrijf, heeft u vragen over uw financiële situatie of ervaart u financiële problemen waar u zelf niet meer uitkomt? Dan kunt u hulp krijgen van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en de gemeente. De medewerkers van het IMK staan klaar voor u als ondernemer. U kunt contact opnemen via telefoonnummer 155 “help een bedrijf”. Samen met u kijkt het IMK waar zij u kan ondersteunen zodat uw situatie verbetert, de bedrijfsvoering kan worden doorgezet of schulden bij beëindiging beperkt blijven. Voor u is deze hulp gratis. Indien nodig verwijst het IMK u door naar andere organisaties of naar de gemeente voor schuldhulp.
Wanneer u liever zelf op zoek gaat naar een oplossing, neem dan een kijkje op een van de volgende websites:
- www.ondernemersplein.kvk.nl
- www.overrood.nl (Over Rood is een organisatie waar veel ervaringsdeskundigen werken. Deze ondernemers helpen elkaar met het oplossen van de problemen en het werken aan een financieel gezonde toekomst)
- www.startpuntgeldzaken.nl
De gemeente Geertruidenberg start met ingang van 1 oktober 2024 met Mijn WIZ (Werk, Inkomen en Zorg). Dit is een digitale omgeving waar u uw gegevens over uw uitkering online kan bekijken, aanpassen en aanvullen. Voorheen ging dit via het maandelijkse rechtmatigheidsformulier (ROF). Meer informatie over Mijn WIZ vindt u hier.
Heeft u moeite met het betalen van uw hoge energierekening, doordat uw inkomen laag is? Dan kunt u in aanmerking komen voor het Noodfonds Energie. U kunt zes maanden steun krijgen bij het betalen van de energierekening.
Hoe werkt het?
Het Noodfonds Energie geeft steun bij een deel van uw rekening(en) voor gas, elektriciteit en warmte. Het fonds kijkt hoeveel u verdient en hoe hoog de energierekening is. U kunt een aanvraag indienen via Noodfondsenergie.nl of download de app.
Wie kan het aanvragen?
- Uw huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum.
Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.400 - (alleenstaande) of € 4.740 - (samenwonend). Er hoort ook 8% vakantiegeld bij. - De energiekosten van uw huishouden zijn hoger dan 8 tot 10 procent van uw bruto-inkomen per maand.
- Dit jaar kunnen huishoudens met blokaansluiting ook een aanvraag doen. Ga naar Noodfondsenergie.nl voor meer informatie.
Wat heeft u nodig voor de aanvraag?
Denkt u dat u in aanmerking komt voor steun? Dan heeft het Noodfonds Energie de onderstaande gegevens nodig voor de aanvraag. U doet de aanvraag samen met alle personen in uw huishouden boven de 18 jaar met een inkomen.
- Een e-mailadres en telefoonnummer
- Alle personen uit het huishouden loggen in met hun eigen DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via Digid.nl.
- Een DigiD-account met sms-controle
- Energierekening(en) op naam van een persoon uit het huishouden*
- Het bedrag dat u vorige maand betaalde aan energie
- Het klantnummer of administratienummer van de organisatie waar u uw energierekening betaalt
*Sommige huishoudens hebben meerdere energiecontracten. Verzamel alle gegevens van alle contracten. Je kan een contract hebben voor gas, stroom, stadsverwarming, warmte, warm water of blokaansluiting.
Meer informatie of hulp nodig?
Ga voor meer informatie of vragen naar Noodfondsenergie.nl. Voor hulp kunt u terecht bij verschillende punten in de gemeente
- Het Informatiepunt Digitale Overheid van de bibliotheek (Theek 5). Voor een bibliotheek bij u in de buurt en openingstijden kijkt u op Informatiepuntdigitaleoverheid.nl
- Surplus (maatschappelijk werk). U kunt terecht bij de spreekuren van Geld en Recht. Voor openingstijden en adres kijkt u op Surplus.nl
- Vluchtelingenwerk. Wanneer u wordt begeleid door Vluchtelingenwerk, dan kunnen ze u ook helpen met het Noodfonds Energie.