Hieronder vindt u verschillende tips die u helpen bij het vergroenen van uw tuin. Als gemeente bieden wij u ook een subsidie om u te helpen bij het vergroenen van uw tuin. Meer informatie over deze subsidie vindt u op Geertruidenberg.nl/klimaatsubsidie.
Als u uw tuin ontsteent, ziet de tuin er niet alleen mooier uit, het is ook nog goed voor het milieu!
Een betegelde tuin geeft weinig ruimte voor planten, dieren en insecten. De tegels zorgen er ook voor dat regenwater slechter in de grond trekt. Dat leidt soms tot overlast als het hard regent. Met een groene tuin heeft u hier minder last van. Een groene tuin is ook koeler. Stenen en beton houden namelijk warmte vast. Een tuin met veel planten helpt u dus ook om beter af te koelen tijdens warme zomerdagen.
Tips voor het ontstenen van uw tuin:
- Kies delen uit in uw tuin die nu bedekt zijn met stenen, tegels of beton. Denk hierbij aan opritten, terrassen of paden.
- Kies een klein stuk om mee te beginnen en haal voorzichtig de stenen weg. Gebruik bijvoorbeeld een schop of een troffel om de stenen op te tillen. U kunt de stenen natuurlijk bewaren om later opnieuw te gebruiken.
- Maak de grond onder de stenen los en haal eventueel restjes puin weg. Graaf de bovenste 20-30 centimeter zandlaag af. Dit is een goed moment om te checken op eventuele onkruiden of wortels die u eventueel weg moet halen. Leg daarna zwarte aarde op de plaats waar eerst de zandlaag lag.
- Overweeg om het gebied te bedekken met mulch, grind, houtsnippers of gras. Hiermee beschermt u de bodem, voorkomt u onkruid en zorgt u ervoor dat water beter wordt doorgelaten.
- Kies ervoor om op de vrijgekomen ruimte planten, bloemen of gras te planten. Zo vergroot u om de biodiversiteit en zorgt u voor een natuurlijke uitstraling.
- Als u stenen of tegels over heeft, hergebruik deze dan in creatieve projecten zoals het bouwen van borders, zitplaatsen of decoratie in uw tuin.
Een gezonde bodem vormt de basis voor een diverse en duurzame tuin. Dat geeft voordelen voor planten, dieren en mensen.
Wilt u de gezondheid van de bodem van uw tuin verbeteren? U vindt hieronder een paar handige tips waardoor uw planten beter zullen groeien en bloeien.
Tips voor een gezonde bodem in uw tuin:
- Voeg organisch materiaal toe. Verrijk de bodem met materiaal zoals compost, bladeren, grasresten of mest. Dit verbetert de bodemstructuur, verhoogt het organische gehalte en zorgt ervoor dat de grond vocht en voedingsstoffen beter vasthoudt.
- Gebruik niet te veel mest. Bij overbemesting worden planten slap en kwetsbaar en kunnen gele plekken in uw gazon ontstaan. Het teveel aan mineralen en organische stoffen verdwijnen meestal in het grondwater of oppervlaktewater.
- Voorkom bodemverdichting. Loop niet op de grond in uw tuin, vooral niet als de bodem nat is, om verdichting te voorkomen. Bodemverdichting is slecht voor de lucht- en waterdoorlatendheid. Dit kan daarom de groei van planten verminderen.
- Gebruik weinig chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor bodemorganismen en de bodemgezondheid. Kies in plaats daarvan voor biologische middelen die goed voor het milieu zijn.
Meer tips over bemesting en een gezonde bodem vindt u via Milieucentraal.nl.
Een goede keuze van planten en bomen op de juiste plekken in uw tuin, zijn van groot belang.
Als u planten kiest die passen bij het klimaat en bodemtype van uw tuin, groeien ze beter en hebben ze minder onderhoud nodig. Planten geven u schaduw, privacy, windbescherming en trekken bestuivers aan. De juiste planten en bomen zorgen ook voor meer biodiversiteit en zijn bestand tegen klimaatverandering.
Tips voor het kiezen van geschikte planten en bomen voor in uw tuin:
- Neem de hoeveelheid zonlicht, bodemcondities en de ruimte die u heeft in uw tuin in mee bij het kiezen van planten en bomen. Denk na over wat de planten die u wilt plaatsen, nodig hebben.
- Bepaal welk doel u wil behalven in uw tuin. Zou u bijvoorbeeld graag meer privacy willen, een bloementuin, eetbare planten, meer biodiversiteit of meer schaduw?
- Zoek naar planten die goed passen in de regio en het plaatselijke (veranderende) klimaat, dit zijn vooral inheemse soorten. Inheems soorten zijn planten die van nature in uw regio voorkomen.
- Kies voor planten met verschillende bloeiperiodes, hoogtes en texturen voor meer biodiversiteit. Zo geniet u het hele jaar van een kleurrijke tuin.
- Kies voor planten die aansluiten bij de tijd en middelen die u wil besteden aan het onderhoud van uw tuin.
Biodiversiteit betekent alle verschillende soorten planten en dieren die leven in de natuur. Dat is belangrijk voor mensen en de natuur.
Tips voor het stimuleren van biodiversiteit in uw tuin:
- Kies voor planten die inheems zijn in uw regio. Deze planten zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden en ecosystemen. Ze geven voedsel en beschutting voor dieren.
- Wissel af in de plantensoorten die u in uw tuin plaatst. Kies voor planten met verschillende bloeiperioden, hoogtes en vormen om een afwisselend ecosysteem te maken dat aantrekkelijk is voor verschillende soorten dieren. Hoe meer planten met verschillende bloeiperioden in uw tuin, hoe langer insecten en dieren beschutting hebben.
- Chemicaliën zoals pesticiden en herbiciden kunnen schadelijk zijn voor insecten, vogels en andere dieren in de tuin. Kies in plaats daarvan voor biologische methoden voor plaagbestrijding, zoals het gebruiken van natuurlijke vijanden van plagen.
- Installeer nestkastjes voor vogels, vleermuizen en bijenhotels om onderdak te bieden aan deze dieren. Dit moedigt deze dieren aan om in uw tuin te zijn. Dat zorgt ervoor dat uw planten bestuift worden en dat plagen onder controle blijven.
- Kijk op Vogelbescherming.nl voor tips om uw nestkast goed op te hangen.
Voor het milieu én voor uw eigen gezondheid heeft het voordelen om uw tuin, gevel, dak of omgeving klimaatbestendig te maken.
Klimaatbestendige aanpassingen beschermen uw tuin en woning beter tegen weersomstandigheden. Met planten die zorgen voor schaduw, verlaagt u bijvoorbeeld de temperatuur in uw tuin. Planten en bomen helpen ook bij zware regenval. Ze houden het water vast waardoor u minder wateroverlast heeft.
Tips voor het klimaatbestending inrichten van uw eigen omgeving
- Zorg voor een tuin met veel groen. Planten, bomen, gras en struiken kunnen meer water opnemen bij een regenbui en verminderen de kans op wateroverlast. Wanneer het warm is, verdampt het water van de plant wat zorgt voor verkoeling. Ook zorgen grote planten en bomen voor schaduw. Hierdoor warmt de tuin minder snel op.
- Kies voor inheemse plantensoorten die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en minder water en onderhoud nodig hebben. Deze kunnen beter tegen droge periodes en verhogen de biodiversiteit.
- Als een onverharde ondergrond geen optie is, verminder dan het verharde oppervlak en kies voor waterdoorlatende bestrating voor de oprit of grindpaden. Hiermee verbetert u de infiltratie van regenwater en vermindert u wateroverlast.
- Koppel uw regenpijp af en sluit deze aan op een regenton of waterschutting. Deze vangen extra water op tijdens hevige regenbuien. Het water kunt u vervolgens gebruiken om uw tuin of groendak water te geven tijdens droge periodes. U kunt ook een ondergrondse wateropslag aanleggen.
- Kies voor gevelbegroeiing zoals klimplanten of een verticale tuin om de isolatie te verbeteren en de biodiversiteit te verhogen.
- Installeer een groen dak of dakbegroeiing om de isolatie te verbeteren, een deel van het regenwater op te vangen en ervoor te zorgen dat het dak langer mee gaat.