Elke 4 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als in maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. In onze gemeente gaan lokale partners, zoals buurtsportcoach en fysiotherapeuten, aan de slag met de ketenaanpak valpreventie.
Wat is valpreventie?
Valpreventie betekent het voorkomen dat iemand valt. Een val veroorzaakt veel pijn en verdriet bij een oudere. Het zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van leven minder wordt. Dit kan lichamelijk zijn, door kneuzingen of een breuk. Maar het kan ook geestelijk zijn. Ouderen die zijn gevallen, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorgt ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten ontwijken.
Wat is het doel van valpreventie?
Iedereen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig houden. Zo kunt u blijven genieten van de dingen die voor u belangrijk zijn. Een val kan dit in één klap veranderen, zelfs als u nog gezond en sterk bent. Laat eenvoudig uw risico op vallen testen en ontdek wat u kunt doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan.
Laat uw valrisico testen
Aan de hand van drie vragen bepalen we voor u de mate van valrisico. U ontvangt dan een advies op maat. Wilt u weten hoe sterk u staat en uw valrisico testen? Neem dan contact op met:
- De buurtsportcoach: 06-10906903
- Fysiotherapie Geertruidenberg: 0162-512132
- Fysio Bloemsaat: 0162-516358
- Fysiotherapie Bouwens: 0162-515944
Dit jaar gaan wij starten met een pilot. In 2025 zal het project verder uitgezet gaan worden.