Situatie in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne komt er veel hulp op gang. De gemeente krijgt daar vragen over. Bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen bij iemand thuis of wat u zelf kunt doen om te helpen. De komende tijd blijft de gemeente volgen welke hulp en ondersteuning mogelijk en nodig is. We zullen u hierover op de hoogte houden via onze website en sociale media.

Voor verschillende onderwerpen vindt u op andere websites goede informatie. Op deze pagina houden we u hiervan op de hoogte en verwijzen we u naar andere websites.

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de website van de Rijksoverheid

Op de website van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vindt u een aantal veiligheidsthema’s waarop de regio zich voorbereid. 

Vanwege de oorlog in Oekraïne komen er bij de gemeente veel vragen binnen over mogelijke hulpverlening en andere zaken. We proberen uw vragen waar mogelijk te beantwoorden en verwijzen u indien nodig door naar de juiste plek.

Huidige situatie

Heeft u vragen over de situatie rondom Oekraïne?

Kijk voor de laatste landelijke updates op de website van Rijksoverheid.

Hoelang blijven de Oekraïners hier?

Op dit moment verwachten wij dat de vluchtelingen voor 10 maanden gehuisvest worden. Vluchtelingen blijven meestal het liefst dicht bij huis, om terug te kunnen keren zodra het weer veilig is. Oekraïners slaan op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zij zullen naar verwachting blijven zolang het geweld voortduurt.

Ik ben een ondernemer, wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf van de door de EU opgelegde sancties aan Rusland?

Meer informatie hierover kunt u vinden bij het Ondernemersloket Sancties Rusland van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).

Heeft de gemeente een contract met Gazprom?

Nee, de gemeente heeft geen contract met Gazprom. 

Opvang

Waarom worden Oekraïners niet opgevangen bij andere vluchtelingen in een asielzoekerscentrum?

In asielzoekerscentra wonen vluchtelingen en asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure en huisvesting. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen visumvrij reizen binnen de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. Meerdere gemeenten openen daarom opvangcentra die specifiek bedoeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Asiel aanvragen kan wel, dus er zullen ook Oekraïners in asielzoekerscentra terechtkomen.

Hoe en waar gaat de gemeente Geertruidenberg vluchtelingen opvangen?

In eerste instantie ving onze gemeente Oekraïense vluchtelingen op in De Schattelijn in Geertruidenberg. Zij werden met open armen ontvangen en veel inwoners hebben spullen ingezameld om de vluchtelingen een veilige plek te kunnen bieden in onze gemeente. De Schattelijn was als locatie geschikt voor de eerste periode van opvang van vluchtelingen, maar voor de langere termijn (tot ca. 1,5 jaar) is de locatie minder geschikt. Er was weinig privacy, men kon er niet zelf koken en er waren geen eigen kamers. Om die reden hebben wij gekeken of er betere locaties beschikbaar zijn in onze gemeente. Daarbij is de keuze gevallen op het voormalig verzorgingstehuis Hoge Veer. Daar wonen de Oekraïners sinds 1 juni 2022.

Ik wil Oekraïense vluchtelingen opvangen, kan dat?

Kunt u opvang bieden voor meerdere gezinnen en alleenstaanden? Dan horen we dat graag. U kunt contact met ons opnemen via oekrainecrisis@geertruidenberg.nl.

Met een kleiner aanbod van particuliere opvang kunt u terecht bij:

- Vluchtelingenwerk Nederland

- Take care BnB 

Let op: zorg ervoor dat de Oekraïense vluchtelingen die u thuis opvangt zich laten registreren bij de gemeente. Dit moet binnen 5 werkdagen na aankomst.

Ik vang zelf (een) vluchteling(en) op. Moeten Oekraïners zich registreren bij de gemeente?

Wij registreren alle Oekraïense vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Ze worden dan ingeschreven op het adres waar ze (tijdelijk) verblijven.

Voor registratie in de BRP is een identiteitsbewijs nodig. Is deze niet aanwezig? Neem dan contact op met de gemeente zodat wij u kunnen adviseren.

Bij inschrijving in de BRP wordt er een Burgerservicenummer verstrekt. Dit BSN is nodig om bijvoorbeeld zorgverzekering af te sluiten of om in te schrijven op een school.

Wilt u iemand inschrijven of heeft u een vraag over de procedure? Neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken via 14 0162. 

Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Hierover is nog geen concrete informatie bekend. Vangt u op dit moment een vluchteling op? Neem dan contact op met het Loket WIZ via 14 0162.

Ik heb contact met vluchtelingen uit Oekraïne. Hoe kom ik aan informatie voor hen?

Veel vragen over rechten en plichten van Oekraïners in Nederland zijn nog onduidelijk. Hier komt de komende periode meer duidelijkheid over.

Informatie over de verblijfsstatus en procedure vindt u bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Informatie voor vluchtelingen in Nederland vindt u bij VluchtelingenWerk Nederland.

Hulp aanbieden en doneren

Is er al een inzamelingsactie of initiatief in Geertruidenberg voor noodhulp en goederen aan Oekraïne?

Landelijk kunt u voor het doneren van hulpgoederen en andere acties terecht bij Vluchtelingenwerk Nederland

Ik wil geld doneren voor de mensen in Oekraïne. Waar kan ik dat doen?

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik wil als vrijwilliger helpen bij de coördinatie van vluchtelingenhulp. Waar kan ik mij melden?

U kunt terecht bij VluchtelingenwerkU kunt ook helpen bij de inburgering van statushouders in Oosterhout. Hiervoor kunt u terecht bij Surplus.

Heeft u niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk?

Dan is Ready2Help (het burgerhulpnetwerk) van het Rode Kruis geschikt voor u. U kunt dan op oproepbasis klaar staan bij nood. Meer informatie vindt u op de website van Ready2Help. 

Wat te doen bij …?

Hoe kan ik mezelf beschermen bij een kernongeval (kernramp)?

De kans op een kernongeval in Nederland is erg klein. Kernreactoren en kerncentrales zijn zeer veilig. Ze moeten voldoen aan steeds strengere eisen. Bij een incident vindt u actuele informatie op de website crisis.nl. Of via de lokale radio- of tv-zender. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als je de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in je omgeving. Kijk voor meer informatie op de website Crisis.nl.

Op de website RefugeeHelp is veel informatie te vinden voor vluchtelingen uit Oekraïne in verschillende talen.

Binnenkort worden er in onze gemeente een aantal evenementen georganiseerd waarbij saluutschoten worden gelost met historische kanonnen en geweren. Het lossen van schoten vindt plaats op 12 juni, 3 juli, 7 augustus en 4 september in 2022.

Hiernaast zijn er nog een paar andere gelegenheden, maar daarvan liggen de datums nog niet vast. Zodra deze data bekend zijn, zullen we deze ook communiceren.

De situatie in Oekraïne maakt op een pijnlijke manier duidelijk dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zijn diep geschokt door deze inval en het vele menselijk leed dat dit met zich meebrengt. Wij spreken onze steun en solidariteit naar de inwoners van Oekraïne en mensen die elders wonen met een Oekraïense achtergrond. Onze gedachten zijn bij hen en wij wensen hen heel veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke en onzekere tijd.

Gemeenteraad gemeente Geertruidenberg
College van burgemeester en wethouders