De gemeenteraad vergadert regelmatig. Lees hier hoe u vergaderingen kunt (terug)kijken en welke besluiten de raad heeft genomen.
Raadsvergaderingen zijn (bijna) altijd openbaar. Wij nodigen u dan ook van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Wanneer u niet fysiek aanwezig kunt zijn op het gemeentehuis, dan kunt u de vergaderingen thuis live volgen.
U kunt de vergaderingen live volgen via tv of radio van Stichting Lokale Omroep Geertruidenberg (SLOG) of online via Notubiz
Heeft u een vergadering gemist? Dan kunt u de vergadering altijd online terugkijken via Notubiz.
Af en toe heeft de raad een parallelsessie van de raad luistert. Dit betekent dat in de raadzaal en in een andere ruimte tegelijkertijd een vergadering is. De vergaderingen in de andere ruimte kunnen niet via Notubiz uitgezonden worden. Deze vergaderingen zijn hier terug te kijken:
- De raad luistert - 30 november 2023 (Duurzame Inrichting Openbare Ruimte)
- De raad luistert - 11 januari 2024 (Programma Wonen)
- De raad luistert - 29 augustus 2024 (Projecten TenneT, Startnotitie Kerkstraat & Achter de Hoeven)
In september 2024 heeft de gemeenteraad niet in de raadzaal kunnen vergaderen. De vergaderingen zijn daarom via de lokale omroep SLOG uitgezonden. Deze vergaderingen zijn hier terug te kijken:
De vergadercyclus bestaat uit de volgende onderdelen:
Presidium
Voordat een onderwerp of een voorstel op de agenda van de gemeenteraad komt te staan, gaat het eerst langs het presidium. Het presidium bestaat uit alle fractievoorzitters van de fracties (partijen) in de gemeenteraad. Het presidium bepaalt of een onderwerp of voorstel op de agenda van een raadsvergadering komt te staan.
De raad luistert
In de raad luistert gaat de raad een beeld vormen over een onderwerp. Dit doet de raad door vragen te stellen en te luisteren naar inwoners, ambtenaren of andere gasten. In de raad luistert is er ruimte voor meer contact met inwoners dan in het vorige vergadermodel. Inwoners mogen bijvoorbeeld inspreken of een presentatie houden. Hiervoor kunnen inwoners zich aanmelden bij de griffie (griffie@geertruidenberg.nl). Inwoners kunnen ook uitgenodigd worden door de raad om hun mening te geven over onderwerpen.
De raad luistert is een hele brede vergadering. De raad kan op verschillende manieren luisteren. Zo hoeft de vergadering niet altijd op het gemeentehuis te zijn, maar kan de raad ook op een andere locatie vergaderen. De raad kan bijvoorbeeld op werkbezoek gaan. Het is hierdoor niet altijd mogelijk om de vergaderingen van de raad luistert uit te zenden. Het presidium bepaalt telkens voor de vergadering of deze uitgezonden wordt.
Bij de raad luistert kunnen zowel raadsleden als burgerleden meepraten. Burgerleden zijn geen raadsleden, maar ondersteunen de raadsleden bij hun werk. Iedere partij kan een aantal burgerleden voordragen.
De raad debatteert
In de raad debatteert gaat de raad met elkaar in debat. De raad gaat een mening vormen over een onderwerp of een raadsvoorstel dat op de agenda staat. Het is voor inwoners mogelijk om in te spreken op onderwerpen in de raad debatteert. Bij de raad debatteert kunnen raadsleden en burgerleden aan tafel zitten.
Als de raad het over bepaalde voorstellen al eens is, kan de raad op dezelfde avond een beslissing nemen. Een voorstel kan een A- of een B-stuk worden. Een A-stuk wordt in de raad besluit nog besproken. Een B-stuk wordt niet meer besproken, daar wordt in de raad besluit meteen over gestemd. Als de vergadering van de raad debatteert is afgelopen, dan kan de raad overgaan op de raad besluit. De raad stemt dan al over de B-stukken. De A-stukken die overblijven worden vervolgens in de raad besluit besproken.
Aan de raad debatteert kunnen zowel raadsleden als burgerleden deelnemen. Inwoners mogen inspreken bij de raad debatteert. Vergaderingen van de raad debatteert worden altijd uitgezonden.
De raad besluit
In de raad besluit wordt er door de gemeenteraad een besluit genomen over raadsvoorstellen. Raadsleden kunnen moties, amendementen en initiatiefvoorstellen indienen. Een motie is een verzoek of een wens dat de raad uitspreekt. Een amendement is een wijziging van een voorstel. Een initiatiefvoorstel is een voorstel dat raadsleden zelf hebben gemaakt.
De raad stemt in de raad besluit over de raadsvoorstellen op de agenda, de moties, de amendementen en de initiatiefvoorstellen. Als de meerderheid van de raadsleden voor stemt, dan is het voorstel aangenomen.
Bij de raad besluit sluiten alleen raadsleden aan, burgerleden kunnen niet aan de vergadering deelnemen. Het is voor inwoners niet mogelijk om in te spreken bij de raad besluit. Vergaderingen van de raad besluit worden altijd uitgezonden.
De gemeenteraad ontvangt veel stukken en informatie. In het raadsinformatiesysteem (RIS) van de raad zijn al deze stukken verzameld. In het RIS vindt u de volgende informatie:
- Raadsinformatiebrieven
- Memories van antwoord
- Besluitenlijsten
- Toezeggingen
- Lijst van ingekomen stukken
- Raadsvragen
- Aangenomen moties
Via deze knop vindt u alle overzichten:
Hier vindt u de agenda van de gemeenteraad.