Plassengebied Raamsdonksveer Zuid

Aan de zuidkant van de gemeente ligt het plassengebied. Het gebied noemen we zo vanwege de aanwezigheid van twee zandwinputten. De noordelijke put staat ook wel bekend als de Nionplas. De zuidelijke put staat bekend als de Put van Caron. Tussen de twee plassen loopt de rivier de Donge van oost naar west door het gebied. De rijkswegen A27 en A59 vormen de grens van het gebied aan de noord- en oostkant. Het Kromgat vormt de grens aan de zuidwest kant.

We hebben de ambitie om het gebied aantrekkelijker te maken voor recreatief gebruik en de natuur in het gebied te versterken. Om deze ambitie vorm te geven is in 2018 de ontwikkelvisie Plassengebied Raamsdonksveer opgesteld. In de visie staan de kaders en de mogelijkheden waarbinnen ontwikkelingen in dit gebied kunnen plaatsvinden. De visie vormt daarmee een eerste toetsingskader voor particuliere en gemeentelijke initiatieven.

De herinrichting van de plas is in november gestart. Wat is er de afgelopen maanden gebeurd en rond Plas Caron?

  • Het gewonnen zand wordt opgevuld met herbruikbare grond en waterbodem die in de regio vrijkomt. Flauwe oevers, moeraszones en eilandjes zijn onderdeel van de eindinrichting.
  • Er is een poel gegraven aan de westzijde van het gebied. Deze poel versterkt het opgroei- en leefgebied van bijvoorbeeld salamanders, kikkers en libellen. 
  • De tijdelijke oeverzwaluwwand is aangelegd aan de noordwestkant.

De zandwinning vordert gestaag

De zandwinning wordt door Boskalis uitgevoerd. Dat gebeurt in etappes. Een zandzuiger in de plas zuigt het zand op en dit zand wordt naar het depot getransporteerd. Wanneer het depot vol zit, wordt de zandzuiger weer uit de plas gehaald. Het zand in het depot wordt in vrachtwagens geladen en afgevoerd naar klanten in de grond-, wegen waterbouw. Het wordt onder andere gebruikt voor projecten in de omgeving. Bijvoorbeeld voor de aanleg van wegen.

Zodra het depot leeg is, wordt het depot opnieuw gevuld door de zandzuiger. In april heeft de zandzuiger het depot weer gevuld. De zuiger ligt nog in de plas, maar de zandwinning is voorlopig weer even klaar. Het depot is nog goed gevuld.

Rondleiding door het gebied na de zomer

Na de zomer organiseert Grondbank GMG een rondleiding door het gebied. Heeft u interesse in een rondleiding? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door een mail te sturen naar Thomas Nusselein via t.nusselein@k3.nl. U ontvangt dan in het vervolg ook de communicatie over dit project.

In het plassengebied zijn er verschillende deelprojecten die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de doelstellingen en ambities van het gebied.

Veerse Toren

De eigenaar van de monumentale watertoren naast afslag 34 is voornemens om in en rond de toren een hotel te realiseren. Na het vervallen van de afslag 34 als gevolg van de reconstructie van knooppunt Hooipolder ontstaat er ruimte tussen de watertoren en de put. In twee lage vleugels die de plas omarmen komen 150 hotelkamers met restaurant. De watertoren wordt zo goed als mogelijk in oude stijl terug gebracht en zal plek gaan bieden aan vergaderfaciliteiten en een skybar. Het gebied rondom het hotel wordt opnieuw ingericht met in het groen ingepaste parkeerplaatsen, een nieuwe fiets- en wandelpad tussen het hotel en de plas en wordt de oude Napoleonsroute beter herkenbaar.

De restauratiewerkzaamheden aan de toren zullen in 2023 beginnen. Nadat afslag 34 is vervallen begint de bouw van de nieuwe hotelvleugels. We verwachten dat in 2026 het hotel gereed is.


Zandwinning en herinrichting Put van Caron

De voorbereidende werkzaamheden voor zandwinning uit de zuidelijke Put van Caron zijn bijna klaar. We verwachten dat we eind 2022 kunnen beginnen met het winnen van zand. Het zandwinnen gebeurt met een elektrische zandzuiger. Op de hoek van de Beelaertsweg en de Oosterhoutseweg is een tijdelijk zanddepot ingericht. Vanuit het depot voeren we het zand af. Eerst met vrachtwagens, maar indien nodig ook per buis. 

Om de plas na de zandwinning opnieuw in te richten voeren we ook grond en slib aan. Hiermee vullen we de put voor een gedeelte zodat er natuurvriendelijk oevers en speeleilanden ontstaan. Ook richten we de randen van de plas opnieuw in. Zo krijgt het Milleniumbos een betere plek aan de noordrand, komt er recreatiestrand, losloopvoorzieningen voor honden en een tweede brug over de Donge om het rondje rondom de putten compleet te maken.

De eigenaar van de put heeft ook de ambitie om naast de put een horecagelegenheid op te richten. Hiervoor zijn nog geen procedures opgestart. Door het doen van een principe uitspraak heeft het college in 2020 al laten weten positief tegen over het initiatief te staan. Het is aan de initiatiefnemer om de juiste procedures te doorlopen en aan te tonen te kunnen voldoen aan het provinciale beleid.


Herinrichting Nionplas

De noordelijke zandwinput, de Nionplas, is eigendom van de gemeente. Door ingrepen in het landschap als gevolg van de reconstructie van knooppunt Hooipolder, maar ook om onze ambitie waar te maken gaan we bekijken hoe we het gebied in en rondom de plas beter in kunnen richten. We gaan de slag met een herinrichtingsplan om te komen tot een aantrekkelijk recreatiegebied waar ruimte voor de natuur is. Het gebied moet toegankelijk zijn voor diverse gebruikers zoals wandelaars, fietsers, duikers, vissers, maar ook nieuwe vormen van recreatief gebruik willen we bekijken.