Verlenging opvang Hoge Veer en status zoektocht duurzame opvanglocatie

Gepubliceerd op

Gisteren, 11 juni, heeft de gemeenteraad van Geertruidenberg, tijdens de raad besluit, besloten om de opvang voor vluchtelingen in Het Hoge Veer te verlengen tot en met 31 oktober 2025 en om de noodopvang voor asielzoekers uit te breiden met 15 personen. Dit betekent dat de huidige vluchtelingen en antikraak bewoners voorlopig in het Hoge Veer kunnen blijven wonen en dat er op korte termijn leegstaande kamers in orde worden gemaakt voor de noodopvang van 15 extra asielzoekers. Het streven is om Het Hoge Veer na 31 oktober 2025 te sluiten zodat overgegaan kan worden tot de herontwikkeling van het Hoge Veer. Direct omwonenden ontvangen nog een uitnodiging voor een inloop moment dat we organiseren voor de zomervakantie. 

Zoektocht naar duurzame opvanglocatie

Naast de opvang van ontheemden uit Oekraïne en de tijdelijke noodopvang van asielzoekers, heeft gemeente Geertruidenberg door de komst van de Spreidingswet een wettelijke taak om op termijn circa 125 asielzoekers op te vangen voor een periode van minimaal 5 jaar. We weten dat de opvang van vluchtelingen een complex maatschappelijk vraagstuk is dat veel mensen bezighoudt. Om op een zorgvuldige manier te komen tot een geschikte locatie betrekken we inwoners en ondernemers bij het proces dat we doorlopen om een duurzame en humane opvanglocatie te vinden. 

Participatiesessies

In april organiseerden we daarom voor inwoners en ondernemers drie participatiebijeenkomsten om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens deze bijeenkomsten konden aanwezigen criteria aangeven waar een opvanglocatie voor vluchtelingen aan moet voldoen. Ook hebben ze de criteria prioriteit gegeven. Naast de bijeenkomsten hebben we inwoners laten weten dat ze hun mening konden aangeven via een online vragenlijst op onze website.

Aan de hand van alle input van de 3 bijeenkomsten en de ingevulde vragenlijsten, is een werkgroep, bestaande uit inwoners en ambtenaren van de gemeente, aan de slag gegaan om alles te clusteren en te prioriteren. De werkgroep heeft een overzicht gemaakt met de meest belangrijke criteria en dit overzicht is voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft ook op 11 juni het overzicht met de criteria vastgesteld. 

Op zoek naar geschikte locaties

De vastgestelde criteria vormen de basis voor de zoektocht. We kijken naar plekken die het meest voldoen aan de vastgestelde criteria. Inwoners die een potentieel geschikte locatie weten, kunnen dat tot en met 26 juni aan de gemeente doorgeven per mail: opvanglocatie@geertruidenberg.nl

We wegen de locaties af aan de hand van de vastgestelde criteria en doen een onderzoek naar haalbaarheid. Hieruit volgt een overzicht met potentiële locaties die we voorleggen aan de gemeenteraad.

Te doorlopen fasen zoektocht duurzame opvanglocatie:

  • Zoeken van locatie(s) o.b.v. opgestelde criteria (juni-augustus 2024)
  • Realiseren opvanglocatie (september 2024 en verder) 
  • Exploiteren opvanglocatie (opening/evaluatie/afbouwlocatie-sluiten)