Publieksversie besluitenlijst 5 november

Gepubliceerd op

Vaststellen sociaal statuut

Het vastgestelde Sociaal Statuut wordt na goedkeuring en instemming door het Lokaal Overleg geplaatst in het personeelshandboek (intern) en gepubliceerd op overheid.nl (extern). Tevens zal het via intranet (VIA), worden gecommuniceerd aan alle medewerkers.

Verlengen en wijzigen Subsidieregeling nationaal isolatieprogramma Geertruidenberg 2023-2024

We streven naar een duurzaam, fossielvrij, klimaatneutraal en circulair Geertruidenberg in 2050 of eerder. We verlengen de Subsidieregeling nationaal isolatieprogramma 2023-2024 Geertruidenberg daarom tot en met 2025. Daarnaast worden een aantal voorwaarden in deze regeling versoepeld, zodat nog meer inwoners gebruik kunnen gaan maken van de subsidieregeling.

Jaarplan onderhoud gemeentelijk vastgoed 2024

Het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) is leidend als het gaat om het onderhoud aan ons gemeentelijk vastgoed. Het jaarplan dient als verantwoording van de geplande werkzaamheden binnen het MJOP die in 2024 gedaan worden aan ons vastgoed. Tevens mag gepland onderhoud binnen het MJOP naar voren of achter worden geschoven.

Slotwijziging 2024

Middels deze Slotwijziging 2024 willen wij iedereen in onze gemeente kennis laten nemen van de financiële verantwoording, wat is afgelegd aan de gemeenteraad, over de ontwikkelingen van medio september tot en met oktober 2024. Tevens wordt inzicht gegeven op de wijze waarop financiële afwijkingen zijn ontstaan.

Startnotitie Kerkstraat 35, Raamsdonk

Achter de Kerkstraat 35 in Raamsdonk is het de bedoeling dat 36 tot 44 woningen worden gebouwd. Het gaat om appartementen, rijwoningen en twee- onder één kap woningen. De woningen zijn bedoeld om verschillende doelgroepen te kunnen voorzien bij de zoektocht naar een passende woning.

Stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Achter de Hoeven Raamsdonksveer

Voor de ontwikkeling van 150 tot 180 woningen op de locatie Achter de Hoeven in Raamsdonksveer heeft het college een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Beide plannen hebben 6 weken als ontwerp ter inzage gelegen. Tijdens die periode kon iedereen zijn reacties op de plannen kenbaar maken. In een reactienota zijn de ingekomen reacties door het college samengevat en in concept beantwoord. Enkele reacties hebben aanleiding gegeven om beperkte wijzigingen aan te brengen in het stedenbouwkundige plan. Het college heeft ingestemd met de reactienota, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan en biedt de stukken voor vaststelling aan de gemeenteraad aan.

Uitgangspuntennotitie Natuurpark Donge

In de polder van Allard (Linkdonk en Gasthuisweide) gaan we een park/natuurgebied ontwikkelen; Natuurpark Donge (werktitel). Het college biedt een uitgangspuntennotitie aan de raad aan. Hierin staan de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het natuurpark. Met het park willen we de leefbaarheid voor onze inwoners vergroten. Het is de bedoeling om de aanleg van het natuurgebied te betalen uit het geld dat we ontvangen uit het energieproject Wind op Zee. De ontwikkeling van Natuurpark Donge sluit aan bij de ambities voor een toekomstbestendige en groene gemeente, zoals verwoord in de omgevingsvisie.

Wijziging Verordening afvalstoffenheffing 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een financiële prikkel op het aanbieden van restafval. Alle overige afvalstromen zijn gratis. Dit is uitgewerkt in de “Verordening afvalstoffenheffing 2025”, die door de raad is vastgesteld op 07 november 2024. Hierin ontbraken de regelingen voor Medisch afval en Vrijstelling bij gecombineerde woon-/zorg locaties. Die regelingen nemen we nu alsnog op.

Eindoordeel Interbestuurlijk Toezicht (IBT): toezichtoordeel Omgevingsrecht 2024

Provincie Noord-Brabant oordeelde op 10 juli 2024 dat de gemeente Geertruidenberg gedeeltelijk voldoet aan de door hun gestelde eisen voor de VTH-documenten. Deze vereisten zien op de tijdigheid/actualiteit en kwaliteit van de wettelijk vereiste documenten voor de uitoefening van de uitvoerings- en handhavingstaak. De komende periode treffen we maatregelen, zodat we aan alle eisen die de provincie hieraan stelt voldoen.

Vaststelling Omgevingsprogramma Groen

We hebben een Omgevingsprogramma Groen gemaakt. Hierin staat hoe we onze gemeente groener gaan maken. Groen is belangrijk voor iedereen. Het helpt tegen klimaatverandering en is goed voor dieren en mensen. Meer groen zorgt voor een koelere en schonere lucht in de gemeente. Dit is goed voor nu en in de toekomst.

Met het Omgevingsprogramma Groen geven we invulling aan het vergroenen van de gemeente. Met het vergroenen zorgen we dat maatschappelijke opgaven als biodiversiteit, klimaat, gezondheid en milieu adequaat kunnen oplossen. Groen is goed voor mens en dier, maar ook van belang om de gemeente toekomstbestendig te maken voor de effecten van klimaatverandering. Door te vergroenen wordt immers water opgevangen en langer vastgehouden, wordt de gemeente koeler en wordt CO2 uit de lucht omgezet in zuurstof. Daarnaast houden we de ontwikkelingen van nu ook rekening met het toekomstig beheer en onderhoud.

Samenwerkingsovereenkomst RET en BEN

In sommige situaties lopen kinderen en gezinnen vast en dreigen ze tussen wal en schip te vallen. In die gevallen regelen de regionale expert teams (RET) in Brabant en Zeeland de best passende hulp. Op dit moment ontvangen we hiervoor geld vanuit het Bovenregionale expertisenetwerk Jeugd. Vanaf 2025 wordt betaalt de gemeente dit.