Publieksversie 24 juni

Gepubliceerd op

Vaststellen definitief gewijzigde gemeenschappelijke regeling Verbonden Partijen

Naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad op 20 juni, waarin het college de toestemming wordt gegeven de definitief gewijzigde gemeenschappelijke regelingen vast te stellen, heeft het college die definitieve gewijzigde gemeenschappelijke regelingen dan ook vastgesteld. De diverse Verbonden Partijen worden van dit besluit in kennis gesteld.

Meting luchtkwaliteit

We willen een beter beeld krijgen bij de staat van de luchtkwaliteit in de gemeente Geertruidenberg. Daarom gaan we twee metingen uitvoeren om daarmee het gewenste beeld te krijgen. De informatie die we verkrijgen in 2024 en 2025 dient als 0-meting. 

Met ingang van juli 2024 meet de provincie Noord-Brabant gedurende een halfjaar de luchtkwaliteit in Raamsdonksveer. Het mobiele meetstation wordt geplaatst aan de kop van de insteekhaven. Voor deze locatie is gekozen vanwege centrale ligging, afwezigheid van directe bronnen en het ontbreken van overlast. Hierdoor kan een goed beeld worden verkregen van de luchtkwaliteit in de gehele gemeente.

In 2024 en 2025 gaat TNO vier keer met een mobiele meetwagen door de gehele gemeente rijden om een beeld te krijgen bij de (seizoensgebonden) verspreiding van de luchtkwaliteit in de gemeente. Dit doen wij in samenwerking met Waalwijk en Heusden, zodat we ook een regionaal beeld krijgen van de lokale luchtkwaliteit. 

Inkoop Plein 3 per 1 januari 2025 jeugdhulpregio West-Brabant Oost (WBO)

Het college van B&W besluit om per 1 januari 2025 structureel Plein 3 in te kopen. In 2021 zijn we met een pilot begonnen. Deze pilot eindigt op 31 december 2024. Plein 3 is een onderwijs en zorgvoorziening in West-Brabant voor zeer kwetsbare jongeren. Jongeren kunnen hier terecht voor onderwijs- arbeidsparticipatie en jeugdhulpprogramma’s.

Vervolg Jouw ingebrachte Mentor (JIM) en informele steunfiguur

Sinds 2022 werken we volgens de JIM (jouw ingebrachte mentor) methode. Het college besluit om verder te gaan met de inzet van JIM. Hierbij kiezen jongeren zelf een mentor uit hun sociale netwerk. Deze JIM is een vertrouwenspersoon en steunfiguur voor de jongeren en adviseur voor ouders en hulpverleners. Met de inzet van deze methode willen we uithuisplaatsing van jongeren voorkomen.

Projectplan SLT en POC

De druk op de jeugdhulp is groot. Om de zorg te kunnen blijven geven aan de jongeren die het nodig hebben kijken we of we gezinnen op een andere manier kunnen helpen. Dit doen we samen met de andere gemeenten in de regio. We gaan dit uitproberen met zogenaamde Proof of Concepts. Samen met de gemeente Drimmelen en diverse organisaties, gaan we laagdrempelig en dicht bij huis hulp bieden en zo voorkomen dat specialistische jeugdhulp nodig is. We starten per 1 januari 2025 met lichte hulpvragen. Bij succes breiden we dat verder uit.

Convenant JeugdzorgPlus 2024 - 2030

Het college van B&W gaat akkoord met het convenant JeugdzorgPlus 2024-2030 “Samen Sterk voor Jeugdigen met een Plus”. Hiermee geven we invulling aan de opgave van 0 plaatsingen JeugdzorgPlus in 2030. JeugdzorgPlus is een intensieve vorm van jeugdhulp en is een gesloten instelling. Het is een specialistische vorm van jeugdzorg die vraagt om een bovenregionale samenwerking tussen de jeugdhulpregio’s West-Brabant Oost, West-Brabant West en Zeeland.

Gunning openbare verlichting

In het Programma Openbare Verlichting 2024-2033 staat dat we in 2024 in totaal 250 masten en 500 armaturen gaan vervangen. Deze masten zijn 50 jaar oud en de armaturen 25 jaar en toe aan vernieuwing. Het college van B&W besloot de opdracht voorlopig te gunnen aan de laagste aanbieder. Als er geen bezwaren komen op dit besluit wordt de gunning definitief.