Meld vuurwerkoverlast

Gepubliceerd op

Alleen op 31 december 2024 van 18.00 uur tot 1 januari 2025 2.00 uur mag u in Nederland vuurwerk afsteken. Heeft u buiten deze tijden overlast van vuurwerk in uw buurt? Meld het ons!

U kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Meld het bij de gemeente via de Geertruidenberg App
  • Via de website van de politie Politie.nl/aangifte-of-melding-doen
  • Bel de politie (0900-8844) bij vermoeden van illegale opslag van vuurwerk, handel, ernstige overlast of vernieling
  • Blijft u liever anoniem? Meld dan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)

Ziet u een verdachte situatie of is er gevaar? Twijfel niet, bel direct 112.

Meld vuurwerkoverlast altijd!

Onze BOA’s en politie doen hun uiterste best om vuurwerkoverlast, schade en letsel zoveel mogelijk te voorkomen en de regels rondom vuurwerk te handhaven. Het is moeilijk om iets aan vuurwerkoverlast te doen. Vuurwerk afsteken gebeurt namelijk snel en het is ook weer snel voorbij.  Ook kunnen onze BOA’s en politie niet overal direct heen en zijn onze BOA’s niet 24/7 in dienst. Dit maakt het moeilijk om daders op heterdaad te betrappen. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Wel vragen wij u om overlast te blijven melden. Blijft de overlast doorgaan, ondanks dat u dit heeft gemeld? Meld dit dan opnieuw. 

Vuurwerkschade melden

Schade door vuurwerk aan bijvoorbeeld speeltoestellen, prullenbakken, ondergrondse containers etc. kunt u melden via de Geertruidenberg App.

Wat gebeurt er met uw melding?

Wij brengen alle meldingen in kaart. Zo krijgen wij een goed beeld van plaatsen waar veel vuurwerkoverlast is en dat nemen we mee in de evaluatie van de jaarwisseling. Onze BOA’s en politie kunnen bijvoorbeeld vaker langskomen en kijken in overleg met bijvoorbeeld jongerenwerkers en de politie hoe de overlast aangepakt kan worden. Wij kunnen alleen een bekeuring geven (of jongeren verwijzen naar Bureau Halt) als we iemand aantreffen die op dat moment vuurwerk afsteekt.

Ga in gesprek

De laatste tijd ontvangen wij regelmatig klachten over jongeren die vuurwerk afsteken in woonwijken. Het gaat dan vooral om de avonden en nachtelijke uren. Is uw kind ’s avonds vaak van huis? Of weet u dat hij/zij vuurwerk bezit? Neem dan uw verantwoordelijkheid. Ga met uw kind in gesprek en maak duidelijke afspraken. 

Bespreek de risico’s van het in bezit hebben en afsteken van vuurwerk. Voorbeelden hiervan zijn schade aan eigendommen, angst en het verdriet dat het met zich mee kan brengen. Maar benoem ook de gezondheidsrisico’s voor uw kind. Praat daarnaast over de gevolgen die illegaal vuurwerkbezit en het afsteken hiervan kunnen hebben. Denk hierbij aan het verhalen van de financiële schade en een doorverwijzing naar Bureau Halt. 

Weet u niet hoe u dit het beste met uw kind kunt bespreken of zou u hierbij graag hulp of advies willen? Neem dan contact met ons op via veiligheid@geertruidenberg.nl