Net op zee Nederwiek 3

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT (beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) willen een ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren van het windpark Nederwiek 3 in de Noordzee naar de gemeente Geertruidenberg of Moerdijk. De ondergrondse hoogspanningsverbinding is nodig om de duurzame energie, die in de toekomst op zee wordt opgewekt vanuit dit windenergiegebied, naar land te kunnen transporteren. Het nieuw aan te leggen windpark Nederwiek 3 levert straks 2 gigawatt (GW) aan groene elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektriciteit die jaarlijks gebruikt wordt door ongeveer twee miljoen Nederlandse huishoudens.

Hiervoor worden ook twee nieuwe converterstations gebouwd (waarvan één op land in Geertruidenberg of Moerdijk en één op zee) die de stroom verzamelen en de spanning aanpassen. 

Visualisatie

Dit project valt onder de rijkscoördinatieregeling en is opgenomen in het MIEK (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat). De ruimtelijke procedure is gestart in september 2022. Vanaf september 2024 liggen de formele stukken ter inzage. De verwachting is dat deze infrastructuur uiterlijk 2031 in gebruik is.

Op 2 juli ontving het projectteam in Breda ruim 40 gasten om hierover in gesprek te gaan en om de concept-onderzoeksresultaten te delen. 

Bezoekers waren met name benieuwd naar de mogelijkheden die zijn onderzocht voor de beoogde kabeltracés. De komende periode worden de onderzoeksresultaten afgerond en kunnen deze partijen nog input leveren. Vervolgens worden alle onderzoeksresultaten meegenomen in de afweging richting een voorkeursalternatief. Naar verwachting maakt de minister van Klimaat en Groene Groei (voorheen minister EZK) in afstemming met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties eind 2024 een keuze voor dit voorkeursalternatief.

Op 28 november 2023 is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vastgesteld. Sinds de vaststelling van de NRD worden de vier kabelroutes en twee zoekgebieden voor converterstations onderzocht. De resultaten worden beschreven in een Milieueffectrapport (MER) en een Integrale effectenanalyse (IEA). Deze worden in september 2024 ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De terinzagelegging en de bijbehorende informatiebijeenkomsten worden aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op de website van RVO

In december 2024 wordt een voorkeursalternatief (VKA) gekozen door de minister van Klimaat en Groene Groei op basis van de volgende zaken:

  • Het Milieueffectrapport (MER): Hierin staan onder andere de gevolgen voor het milieu. 
  • De Integrale effectenanalyse (IEA): Hierin staan de effecten voor omgeving, techniek, kosten, toekomstvastheid en milieu.
  • Het regio-advies: Advies van provincies en gemeente op basis van lokale kennis en belangen. 
  • Het advies van de Commissie m.e.r.: Onafhankelijk adviesorgaan dat de kwaliteit van het MER beoordeelt. 
  • De zienswijzen uit de omgeving: meningen en bezwaren van burgers, organisaties en andere belanghebbenden. 

Nadat de keuze voor het voorkeursalternatief is genomen start MER fase 2. In MER fase 2 wordt onder andere het gekozen voorkeursalternatief beschreven en beoordeeld op verschillende milieuaspecten. Vervolgens worden eind 2025 het ontwerp projectbesluit en de ontwerpvergunningen gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen hierop ook een zienswijzen indienen Zodra het ontwerp definitief is komt er een projectbesluit. Hierna kan er gestart worden met de uitvoering, deze begint volgens de huidige planning in 2027. 

Benieuwd om welke routes en locaties het precies gaat en wat er onderzocht gaat worden komende maanden? Bekijk de Notitie Reikwijdte en Detailniveau op Rvo.nl/nederwiek3

Ook vindt u op de website Netopzee.eu/nederwiek3 een online tracékaart waarop u op kunt in- en uitzoomen op de projectkaart met de routes en zoekgebieden voor aansluiting van de kabel.