Intaketafel en omgevingstafel

Hier vindt u informatie over de intaketafel en de omgevingstafel.

De intaketafel is een overleg dat uw casemanager als onderdeel van het initiatiefvoorstel kan inzetten. In dat geval voldoet uw (bouw-)plan niet aan het omgevingsplan, de landelijke wetgeving, de provinciale omgevingsverordening, etc. Mogelijk past uw (bouw-)plan wel binnen onze omgevingsvisie en de ambities van de gemeente en haar ketenpartners. 

Het doel van de intaketafel is om te bepalen of uw plan wenselijk is of niet.

Aan dit overleg sluiten adviseurs aan vanuit meerdere vakgebieden en indien nodig winnen zij vooraf advies in bij ketenpartners, zoals de provincie of het waterschap. Op basis van het gezamenlijke advies van de adviseurs aan de intaketafel, wordt bepaald of uw (bouw-)plan in deze vorm wenselijk, en voldoende kansrijk is wanneer u hiervoor een omgevingsvergunning kunt aanvragen.

Op deze manier weet u snel of uw plan wenselijk en voldoende kansrijk is en voorkomt u onnodige (tijds)investeringen.

Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk, met verschillende gevolgen voor uw 
(bouw-)plan:

  1. Ja, uw plan is in deze vorm wenselijk.
    Uw casemanager informeert u over de vervolgstappen voor uw plan.
     
  2. Ja, mits.
    Uw plan is wenselijk, maar heeft een aantal aandachtspunten (mitsen). Om de kansrijkheid van uw plan te vergroten, moet uw plan op een (aantal) punt(en) worden aangepast. De “mitsen” staan toegelicht in de brief.

    Let op: voorgaande betekent niet dat er ook daadwerkelijk een vergunning wordt verleend. De afweging op haalbaarheid (dus of uw plan voldoet aan de regels) wordt op een later moment gemaakt aan de omgevingstafel. De intaketafel is onderdeel van het initiatiefvoorstel en zodoende nog géén vergunningaanvraag. 
     
  3. Nee, uw initiatief is niet wenselijk.
    Dit betekent dat de gemeente uw plan niet verder in behandeling neemt. Een vergunningaanvraag voor dit plan zal stranden. U ontvangt een uitgebreide toelichting op het advies. Hiermee kunt u uw plan aanpassen en opnieuw laten toetsen, of besluiten het plan niet voort te zetten.

    U ontvangt het advies van de intaketafel via uw casemanager. 

Tijdens de intaketafel wordt ook de prioriteit van uw initiatief besproken. Er wordt een inschatting gemaakt of het initiatief hoge, middelhoge of lage prioriteit krijgt. Wanneer een plan middelhoge of lage prioriteit krijgt zal, ondanks dat een plan als wenselijk wordt gezien, (nog) niet opgepakt worden door de gemeente. 

Indien de uitkomst van het advies positief is, zal het initiatiefvoorstel worden voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders welke dan een voorlopig besluit neemt over uw (bouw-)plan. Voor het besluit worden kosten in rekening gebracht. Deze kunt u vinden in onze Legesverordening

Als uw initiatief de belangen van meerdere ketenpartners (bijvoorbeeld provincie, waterschap, Rijkswaterstaat) raakt, wordt het initiatief besproken op de verkennende omgevingstafel. Dit zal alleen gebeuren als er een positief advies is gegeven vanuit de intaketafel. Uw casemanager bespreekt het plan tijdens de omgevingstafel met de adviseurs/experts van de ketenpartners. Eventueel neemt u als initiatiefnemer of uw adviseur deel aan de omgevingstafel. 

Doel omgevingstafel

Op de “verkennende” omgevingstafel wordt bekeken of dit verzoek ook haalbaar is. De adviezen vanuit de omgevingstafel worden meegegeven aan het college om een bestuurlijk standpunt over uw initiatief in te nemen.

Eventueel wordt uw initiatief in een later stadium nogmaals besproken op de “verdiepende” omgevingstafel. Er nemen dan specialisten van verschillende disciplines deel om uw plan nader te bespreken en te beoordelen.