Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van uw woning. Als u een stoeptegel laat verwijderen en u plant daarvoor in de plaats een Stokroos of Zonnebloem, heeft u al een geveltuin. Een geveltuin trekt vlinders en insecten aan.
Planten in de grond hoeft u minder vaak water te geven dan planten in een pot èn de zomerhitte blijft buiten. Doordat u klimplanten in de geveltuin plaatst, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Geveltuinen brengen kleur en natuur in een overwegend ‘stenen omgeving’. Het is fijner om buiten te zitten, mensen beleven er plezier aan en de buurt wordt er gezellig van. Geveltuinen zijn gewoon leuk!
Geveltuin aanvragen
In delen van de gemeente waar woningen of winkels geen voortuin hebben kunt u een geveltuin aanvragen. Wilt u zelf een geveltuin? Vraag hem dan aan door te mailen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Vermeld duidelijk uw adres, huisnummer en postcode. De gemeente bekijkt dan of uw locatie aan de voorwaarden voldoet.
Wilt u nog meer duurzame stappen ondernemen? Op onze pagina over zelf aan de slag gaan, vindt u meer informatie over de mogelijkheden.
Waarom een geveltuin?
Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem beter de regen opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. En niet onbelangrijk; de tuintjes vrolijken de hele straat op! Op deze manier werken we samen aan een duurzame en fijne straat.
In onze digitale folder over geveltuintjes vindt u meer informatie over geveltuintjes.
Kies voor biologisch gekweekte planten of bloemen uit de bloemen en planten op de beplantingslijst. Deze zijn gekweekt met hart voor plant, dier en natuur en zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie of kunstmest. Hierdoor ontstaan sterke en gezonde planten die goed zijn voor de biodiversiteit. U herkent biologische planten en bloemen aan het keurmerk. Vraag ernaar bij uw tuincentrum!
Aanplanten van de geveltuin
- Heeft u een geschikte locatie voor een geveltuin? Neem dan contact op met het team Wijkgericht SAMENwerken. Zij bespreken graag de mogelijkheden met u en dragen zorg voor de aanleg van de geveltuin.
- Span voor klim- en leiplanten draden langs de gevel of maak een rek aan de gevel vast. Let op: planten zoals Hedera kunnen zich vastzetten in de voegen van uw huis en deze aantasten. Houd hier rekening mee.
- Maak na het planten de grond goed vochtig.
Onderhoud
- Langs een gevel blijft het relatief droog.
Geef de tuin daarom regelmatig water! - Als er plek is voor een regenton: zet er één neer! Regenwater is gratis en spaart het milieu.
- Verwijder dode bloemen. Dit verbetert de groei van de andere planten.
- Let bij de aanschaf van planten op de plaats waar ze het liefst staan. Sommige planten staan liever in de zon en andere juist in de schaduw.
- Snoei snelle groeiers op tijd, zodat u voorkomt dat ze bijvoorbeeld in de goot groeien of voetgangers hinderen.
- Snoei in de winter of het vroege voorjaar (half maart) nadat de bessen zijn opgegeten door vogels en voordat ze gaan broeden.
- Probeer de geveltuin zoveel mogelijk zijn natuurlijke gang te laten gaan. Vogels houden van dichte struiken en insecten overwinteren tussen dode blaadjes en takken.
- Het aanleggen van een geveltuintje is vergunningsvrij.
- De grond blijft eigendom van de gemeente. De gemeente legt het geveltuintje aan, de initiatiefnemer zorgt zelf voor beplanting.
- Heeft u een huurwoning? Dan is er een schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder;
- Het geveltuintje mag maximaal 60 cm (twee stoeptegels) diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, in verband met ondergrondse kabels en leidingen;
- De beplanting moet voldoen aan de volgende regels:
- de beplanting moet op de beplantingslijst staan;
- de beplanting mag maximaal 60 cm breed zijn en niet overhangen over de stoep;
- de beplanting mag geen gezichtsbelemmering veroorzaken;
- de beplanting mag niet giftig zijn voor mens en dier;
- de beplanting moet geschikt zijn voor in een smalle plantstrook;
- de beplanting mag géén doornen waar voorbijgangers zich aan kunnen verwonden;
- de beplanting mag géén agressieve wortelgroei om opdrukkende bestrating te voorkomen.
- Overgebleven trottoir moet minimaal 1,50 meter breed zijn, zodat rolstoelen, kinderwagens en rollators vrije doorgang hebben;
- De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het onderhoud van het geveltuintje, er mag geen wildgroei ontstaan;
- Het is niet toegestaan om bouwwerken, zoals hekjes, in het geveltuintje te plaatsen of het geveltuintje af te schermen.
- In het geval van een beschermd stadsgezicht wordt het voorstel voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK), die advies geeft over de manier of en op welke manier het project ruimtelijk kan worden ingepast.
- Bij verhuizing draagt initiatiefnemer het geveltuintje over aan de nieuwe bewoner en stelt de gemeente hiervan in kennis (via info@geertruidenberg.nl). De nieuwe bewoner zal een nieuwe overeenkomst moeten sluiten met de gemeente voor het geveltuintje.
- Het geveltuintje dient door de initiatiefnemer te worden ontruimd:
- binnen 30 dagen bij beëindiging van deze bruikleenovereenkomst;
- binnen 30 dagen bij verhuizing van initiatiefnemer ingeval de nieuwe bewoner het geveltuintje niet wil overnemen.
- Na ontruiming zal de gemeente zorgdragen voor herbestrating van het geveltuintje en de kosten hiervan in rekening brengen bij de initiatiefnemer.
- De gemeente zal het geveltuintje in de oorspronkelijke staat herstellen en de kosten verhalen op de initiatiefnemer ingeval initiatiefnemer het geveltuintje niet ontruimt (zie spelregel 10).
- Deze bruikleenovereenkomst eindigt door schriftelijke opzegging door de initiatiefnemer of door de gemeente.
- De gemeente zal bij slecht beheer van het geveltuintje of bij nalatigheid, na een waarschuwing, de bruikleenovereenkomst schriftelijk beëindigen. De gemeente zal het geveltuintje in de oorspronkelijke staat herstellen en de kosten verhalen op de initiatiefnemer.