Wat doet u om energie te besparen? Alle stappen, groot en klein, helpen al. Daarom geven we u graag een aantal voorbeelden en ideeën.
Gemeente Geertruidenberg blijft in beweging om duurzaamheid te stimuleren. Om u hierbij te helpen hebben wij een aparte website voor duurzaamheid aangemaakt. Ga naar duurzaamgeertruidenberg.nl voor alle informatie over duurzaamheid.
Heeft u ervaring met energie besparen en wilt u graag anderen helpen hetzelfde te doen? Gemeente Geertruidenberg is op zoek naar bewoners die het leuk vinden om andere bewoners te helpen met energie besparing in en rondom hun woning.
Gemeente Geertruidenberg werkt samen met het Regionaal Energieloket om bewoners te helpen hun energierekening om laag te brengen. Dat is voor veel woningeigenaren en huurders interessant. Goed voor de portemonnee en het milieu! Wilt u uw steentje hieraan bijdragen? De gemeente biedt nu een gratis online training aan tot energiebespaarcoach Interesse? Lees hieronder wat de bedoeling is.
Wat doet een energiebespaarcoach?
Een energiebespaarcoach zet zich in voor het verduurzamen van onze gemeente. Hij of zij heeft enige (persoonlijke) ervaring met energie besparen, leert graag wat nieuws en is vriendelijk en creatief. Als energiebespaarcoach werkt u samen in een team en helpt u buurt- en wijkgenoten op weg om energiezuiniger te gaan wonen. Dat doet u op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken aan de keukentafel bij bewoners thuis om informatie en tips te geven over energiebesparing of door het organiseren van een inloopspreekuur. Dat mag u zelf invullen! Hiervoor krijgt u van tevoren een online training van Regionaal Energieloket, net als hulpmiddelen en begeleiding van professionele energieadviseurs en de gemeente.
Wat verwachten we?
● Ongeveer 8 uur per maand beschikbaar te zijn;
● goede communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen;
● interesse in energiezuinig wonen en enige ervaring met energiebesparing;
● zelfstandig werken, bijvoorbeeld met plannen en afspraken opvolgen;
● samenwerken in een team van energiebespaarcoaches, met het Regionaal Energieloket en de gemeente;
● het leuk vinden uzelf te ontwikkelen, door training en in de praktijk.
Wat bieden wij?
● een gedegen training en geregeld informatie- en verdiepingssessies;
● werken in een team van andere energiebespaarcoaches;
● veel vrijheid om eigen invulling te geven aan je activiteiten;
● een collectieve vrijwilligersverzekering via de gemeente;
● een leuke vrijwilligersvergoeding.
Interesse gekregen? Meld u dan aan door een mail te sturen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Bij verdere vragen kunt u contact opnemen met Simon Jacobs via 14 0162.
Nederland neemt in de periode tot 2050 stapsgewijs afscheid van aardgas als warmtebron. Dit vanwege de hoge CO2-uitstoot. ‘Wat nu?’ vragen veel mensen zich af. Samen met inwoners, ondernemers en andere partijen gaan we werken aan duurzame alternatieven die voor iedereen haalbaar zijn.
Klimaatverandering is niet ver weg. Sterker nog, we merken het nu al. Bijvoorbeeld aan langdurige droogtes in de zomer met soms extreme regen- en hagelbuien. Het staat vast dat we, ook voor de volksgezondheid, allemaal ons steentje moeten bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Een belangrijke stap kunnen we zetten door aardgas als warmtebron te vervangen door duurzame alternatieven. Dit is een opdracht vanuit het Rijk waarvoor we tot uiterlijk 2050 de tijd hebben.
Wat hebben we al gedaan
Inmiddels hebben we al verschillende stappen gezet. Denk hierbij aan:
1. Een webinar met informatie over duurzame warmte
2. Een enquête over duurzame warmte
3. Het formeren van een klankbordgroep
Webinar Praat mee over duurzame warmte
Op 2 maart vond de webinar Transitievisie warmte plaats. Tijdens dit webinar ontvingen deelnemers belangrijke informatie over de de stapsgewijze overschakeling van aardgas naar duurzame warmtebronnen.
Tijdens het webinar werden veel vragen gesteld en antwoorden gegeven. Alle informatie vindt u in de lijst met vragen en antwoorden.
Online informatiebijeenkomst Van het aardgas af
Op 9 juni was er een online informatiebijeenkomst: Van het aardgas af, voor alle inwoners van de gemeente. Tijdens deze bijeenkomst informeerden we inwoners over de uitgangspunten, de planning voor de komende jaren en over hoe wij inwoners de helpende hand kunnen bieden. Daarnaast gingen we met elkaar in gesprek.
Heeft u de informatiebijeenkomst gemist? U kunt de opname hier terugkijken.
Hoe gaat het verder
Momenteel zijn we bezig met het opstellen van een transitievisie Warmte. Deze visie geeft een doorkijk naar wat er in onze gemeente gaat gebeuren de komende dertig jaar. Bewoners weten daardoor wat de meest waarschijnlijke oplossingen gaan zijn in hun buurt, en kunnen beslissingen over hun woning hierop afstemmen
Het opstellen van de visie is de start van een proces om Geertruidenberg stap voor stap aardgasvrij te maken. We selecteren in deze transitievisie een aantal ‘verkenningsbuurten’, die kansrijk zijn om als eerste van het aardgas af te gaan (voor 2030). Voor deze buurten worden de komende jaren ‘buurtuitvoeringsplannen’ gemaakt. Hierin worden de plannen concreter, en wordt per buurt of zelfs per huishouden gekeken wat er mogelijk is. Deze uitvoeringsplannen maken we samen met bewoners en andere betrokkenen – hiervoor volgt per buurt een participatietraject. Het besluit om daadwerkelijk over te stappen wordt pas genomen als bekend is wat de consequenties zijn voor de woonlasten van bewoners en ondernemers, er een gedegen haalbaarheidsstudie is afgerond en er voldoende draagvlak is. Als het aardgas in een buurt wordt afgesloten, krijgen bewoners dat ruim van te horen. De transitievisie zal eens in de vijf jaar bijgesteld worden en in de loop van de tijd steeds nauwkeuriger beschrijven welke warmteoplossing het beste past in elke buurt.
Alternatieven voor aardgas
De eerste stap is altijd: goed isoleren. In een goed geïsoleerd gebouw hoeft minder te worden gestookt en dit betekent dus ook direct minder CO2-uitstoot. Daarna kan gestart worden met
het verwarmen met duurzame energie. De warmte door aardgas kan worden vervangen door duurzaam gas (bijvoorbeeld biogas of waterstof) maar ook met een gezamenlijk warmtenet
voor een buurt. Verder zijn er per woning mogelijkheden met bijvoorbeeld elektrische alternatieven, zoals een warmtepomp of infraroodpanelen.
Als gemeente geven we natuurlijk graag het goede voorbeeld bij het verduurzamen. En tegelijk zetten we ons in om inwoners te helpen bij het opwekken van duurzame energie. Daarom organiseren wij al voor de 3e keer een collectieve inkoopactie zonnepanelen.
Nu kan iedereen meedoen
Niet iedereen kan of wil zelf zonnepanelen aanschaffen. U heeft bijvoorbeeld het geld er niet voor beschikbaar of uw dak is niet geschikt omdat het uit de zon ligt of omdat er niet voldoende ruimte is. In die gevallen bieden wij u nu de mogelijkheid om toch mee te doen.
Zonnepanelen op gemeentegebouwen
Het gaat als volgt in het werk. We hebben opdracht gegeven om energiecoöperatie Delen Duurzame Energie (DDE) Geertruidenberg op te richten. Als inwoner kunt u daar lid van worden. Het lidmaatschap is gratis. Als u lid bent, kunt u meedoen aan de zonnepanelen op de daken van de gemeentegebouwen. En profiteert u van de voordelen zonder dat u zelf ook maar een euro hoeft te investeren. Het enige wat nodig is, is de overstap naar een andere energieleverancier.
Delen Duurzame Energie
We werken samen met energiecoöperatie Delen Duurzame Energie, omdat inwoners hier niet zelf hoeven te investeren in zonnepanelen. Ook heeft u geen eigen (geschikt) dakoppervlak nodig om mee te kunnen doen. Zo wordt het opwekken van duurzame energie voor iedereen bereikbaar, ongeacht de grootte van de portemonnee en ongeacht de ligging van het dak.
Dit zijn de locaties
Op onderstaande drie locaties komen de zonnepanelen.
- Gemeentehuis
- Gemeentewerf
- Gemeentelijke loods aan de Heemraadssingel
In totaal bieden deze daken voldoende ruimte om voor 70 gezinnen energie op te wekken. Doet u mee?
Kijk voor meer informatie op de website van Delen Duurzame Energie.
Energiebesparende maatregelen in één dag
Het is verstandig om nu al (thuis of in uw bedrijf) in te zetten op energie besparen. U bespaart daarmee op uw energiekosten. Bovendien vermindert u direct de CO2-uitstoot. Maar dat niet alleen. In een duurzaam huis is het prettig en comfortabel wonen. Dus begin vandaag nog. Hieronder een lijst met duurzame maatregelen die u vandaag al kunt doen of regelen:
- Kleine energiebesparende maatregelen in het hele huis (tochtstrips, ledlampen, folie achter de verwarming en brievenbusborstel)
- Korter douchen (max. 5 minuten)
- De cv-ketel op 60 graden zetten, folie om de ketel/boiler en de leidingen isoleren
- De thermostaat ‘s nachts minstens 4 graden lager zetten bij een traditionele CV-installatie
- Spouwmuurisolatie
- Vloer- of kruipkelderisolatie (kan zelfs 30% meer warmte opleveren)
Nog meer energie besparen
Natuurlijk kunt u nog veel meer doen. Onderstaande maatregelen vragen wat meer tijd, maar leveren u veel op.
- Muren isoleren aan de binnenzijde of vanaf de buitenzijde
- HR++ glas plaatsen
- Dakisolatie
- Vloerverwarming aanleggen
- Zonnepanelen plaatsen
- Zonnecollectoren (warmte opvangen van de zon samen met een zonneboiler)
- Een warmtepomp installeren
Welke isolatiemaatregel u kiest, hangt af van meerdere zaken. Kijk eens op de website van het Regionaal Energieloket of doe de isolatiecheck op Milieucentraal.nl.
Wilt u uw woning verduurzamen? Maar heeft u daar niet voldoende geld voor liggen. En wilt u liever niet lenen bij een bank? Dan is onze duurzaamheidslening misschien wel wat voor u. U leent daarbij geld tegen een lage rente en duidelijke voorwaarden.
Wij werken in de energieregio West-Brabant mee aan de Regionale Energiestrategie (RES) voor een duurzame toekomst.
Wat is de RES?
Naar aanleiding van het klimaatakkoord is Nederland opgedeeld in energieregio’s. Iedere gemeente, provincie en ook waterschap schrijft op dit moment binnen deze regio’s samen aan een RES. Dit is een document waarin staat hoe we als regio de komende tijd duurzame energie gaan opwekken. De energieregio West-Brabant wil dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar is. Met oog voor vernieuwing en aandacht voor het gebruik van de ruimte. Meer informatie vindt u op Energieregiowb.nl.
In deze tijd is het niet ondenkbaar dat u weleens overweegt om een zonnepaneel of meerdere zonnepanelen aan te schaffen. Duurzaamheid en energiebesparing zijn onderwerpen waar u bijna niet meer omheen kunt. Om een beter beeld te geven wat hierin de mogelijkheden zijn, hebben we een zonnepanelenbeleid opgesteld. Hierin staan ook de regels voor monumenten, beeldbepalende panden en gebouwen in een beschermd stadsgezicht.
We willen inwoners een beter beeld geven van de mogelijkheden voor het plaatsen van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen, zoals buitenunits voor een aircosysteem. Daarom stelden we hiervoor beleid op.
Bij het aanvragen van een vergunning voor een ventilatie- of luchtbehandelingsinstallatie toetsen wij de aanvraag aan een aantal voorwaarden in verband met welstand/beeldkwaliteit en erfgoed. Deze voorwaarden gelden voor panden in beschermd stadsgezicht, monumenten, beeldbepalende panden en overige gebouwen in onze gemeente.
In het beleid staat ook in welke gevallen kleine airco-units kunnen worden geplaatst, zonder dat hiervoor een vergunning nodig is.