Achternaam kind kiezen

Bij uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind de achternaam van de moeder of vader/duomoeder krijgt. U kunt ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders. De gekozen achternaam geldt daarna voor alle volgende kinderen. 

U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van vader of van de duomoeder
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt, of een dubbele achternaam? Maak dan een akte van naamskeuze op bij de gemeente. 

U bent niet getrouwd en heeft geen geregistreerd partnerschap

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader of de duomoeder krijgt, of een dubbele achternaam? Dat kan bij de erkenning aangegeven worden.

Kind is/wordt geboren na 1 januari 2024

Ouders kunnen samen hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven bij de gemeente. Dit kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze voor de gecombineerde achternaam is eenmalig.

Kind is geboren op of na 1 januari 2016

Als het oudste kind op of na 1 januari 2016 geboren is, kunnen ouders gebruiken maken van een overgangsregeling. U mag alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor de kinderen. U kiest zelf welke namen u doorgeeft, en in welke volgorde. Deze naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. 

Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. Maak hiervoor op tijd een afspraak.

Kind is geboren voor 1 januari 2016

Wanneer het oudste kind van dezelfde ouders voor 1 januari 2016 is geboren, komt het helaas niet in aanmerking voor de gecombineerde achternaam. Dit geldt ook voor de andere kinderen van dezelfde ouders. 

U maakt een afspraak bij de Gemeentewinkel. U moet beide aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs meenemen. 

Een kind erkennen is kosteloos. Voor het aanvragen van de dubbele achternaam betaalt u €77,65 voor het eerste kind en €51,75 voor elk volgend kind.