Achter de Hoeven

Logo Donge OeversOp de locatie Achter de Hoeven komen woningen. Dat besloot de gemeenteraad op 23 april 2020. 

Voor het groengebied Achter de Hoeven bestaat al geruime tijd de wens om hier woningbouw te ontwikkelen en zo een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave van de gemeente. De locatie is namelijk één van de laatste grootschalige binnenstedelijke locatie waar dit kan. Het aanwezige groen in het gebied wordt erg gewaardeerd. Met de ontwikkeling wordt geprobeerd zoveel mogelijk van het waardevolle groen te behouden. 

Minimaal 150 woningen

In het gebied worden minimaal 150 en maximaal 180 woningen gerealiseerd waarbij de verdeling van type woningen er als volgt uit ziet:

  • Minimaal 20% in de categorie sociale huur;
  • Minimaal 20% in de categorie bereikbare koop of middenhuur;Beeldkwaliteits Achter de Hoeven
  • Maximaal 25% in de categorie middeldure koop;
  • Maximaal 35% in de categorie dure koop.

De startnotitie 

De gemeenteraad geeft de kaders waarbinnen de ontwikkeling mogelijk is in de startnotitie. De gemeenteraad heeft op 5 oktober 2023 de startnotitie vastgesteld. In deze notitie staan de technisch-inhoudelijke kaders en randvoorwaarden voor het bouwen van woningen.

Het belang van natuur(behoud) en participatie bij de ontwikkeling is groot. Daarom hebben we twee bureaus ingeschakeld. Het ene bureau heeft een ontwikkelvisie, het andere bureau een participatieplan opgesteld. Beide producten zitten als bijlage bij de startnotitie.

Inzien startnotitie 

Let op: dit document is niet toegankelijk. Heeft u moeite met het lezen van deze documenten? Neem dan contact met ons op via dongeoevers@geertruidenberg.nl

Op 19 december 2024 stelde de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan vast. In het stedenbouwkundig plan zijn de volgende zaken vastgelegd:

  • De grove opbouw en vormgeving van de bouwblokken;
  • De verdeling van woontypologieën en dichtheden;
  • Verkeer en parkeren (principe wegprofielen en parkeeroplossingen in openbaar gebied);
  • Groen- en waterstructuren op hoofdlijnen;
  • Ligging wandel- en fietsroutes;

Het  beeldkwaliteitsplan (BKP) geeft richting aan de stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke uitwerking van het ontwikkelperspectief. Het is een inspiratiebron voor architecten, zelfbouwers en de inrichters van de openbare ruimte. Ook dient het BKP als leidraad en toetsingskader voor de beoordelingen van omgevingsvergunningen en de welstandsbeoordeling. Het beeldkwaliteitsplan vormt daarmee de brug tussen het stedenbouwkundig plan en de daadwerkelijke bouwfase. Het zorgt er ook voor dat de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing en openbare ruimte tot uitdrukking komt.

Het vastgestelde stedenbouwkundig plan en het vastgestelde beeldkwaliteitsplan kunt u hier vinden:

Nu het stedenbouwkundige plan is vastgesteld gaan we aan de slag met de benodigde juridisch- en planologische procedure. In 2025 starten we met het wijzigen van het omgevingsplan, vragen we de ontheffing voor de beschermde soort aan en gaan we de stukken voor de aanbesteding voorbereiden.